maanantai 3. lokakuuta 2016

Sukellusvenekakku ja seeprakakku salmiakkiraidoilla


Pääsin tekemään täytekakun yllätyssynttäreitä varten. Koristeeksi toivottiin mallikuvan mukaista sukellusvenettä. Koriste on sen verran iso, että sen sisus on riisimuromassaa, jotta se ei painaisi niin hurjasti.

25h kakun täytteenä on piparmintunmakuinen polkamousse sankarin lempikarkin mukaisesti. Valitettavasti polkakarkit sulavat osittain kerman sekaan, mutta antavat kuitenkin herkullista lisämakua.

En ollut aiemmin tehnyt piparmintun makuista kakkua, mutta onneksi Suklaapossu oli tehnyt upean Piparminttu-suklaakakun, jonka vanilja-piparminttutäytettä päätettiin käyttää. Sekaan lisättiin rouhittuja polkakarkkeja. Linkki alkuperäiseen ohjeeseen on tässä.

Piparmintunmakuinen Polkamousse

2,5 tl liivatejauhetta
3 rkl vettä
6 dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
2 rkl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria
6 tipppaa piparminttuöljyä *
Maun mukaan rouhittuja polkakarkkeja (laitoin reilu 2dl)

* Käytin Dr Oetkerin piparminttuaromia, jota sai laittaa hieman enemmän. Lisäsin noin 12 tippaa, jotta maku ei olisi liian voimakas.

Laita liivatejauhe turpoamaan veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, vaniljasokeri, tomusokeri ja piparminttuöljy/-aromi. Lämmitä turvonnutta liivateseosta mikrossa noin 20 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen sekaan samalla voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi polkakarkit kaavinta käyttäen.


Synttäreille toivottiin myös Kinuskikissan hittituotetta joka tyhjensi kaikki apteekit salmiakki-mixeristä. Linkki alkuperäiseen seeprakakun ohjeeseen tässä.

Seeprakakku salmiakkiraidoilla

Pohja:
250g dominokeksejä
50 g voita
1 rkl Apteekin salmiakki-mixeriä (saatavilla myös mm. Prismoista)
0,5 dl kaakaojauhetta

Salmiakkikiisseli:
5 liivatelehteä
2,5 dl salmiakki-mixeriä
2,5 dl vettä
2 rkl sokeria
0,5 dl maissitärkkelystä

Vaniljatäyte:
8 liivatelehteä
650 g täyteläistä vaniljajogurttia (esim. Valion Eilassa on hyvä väri ja koostumus)
700 g vaniljanmakuista jälkiruokarahkaa
0,5 dl sokeria
1 dl vettä

Sprayaa irtopohjavuoan reuna ja tomusokeroi se, jotta kakku lähtee kauniisti irti. Jätä pohjaosa kaappiin, voit kasata kakun suoraan tarjoilualustalle.

Murskaa dominot ja lisää sekaan kaakaojauhe ja sulatettu voi. Sekoita salmiakki-mixeripulloa huolellisesti, jotta väri tasaantuu ja lisää keksimurkan joukkoon. Painele seos pohjalle.

Salmiakkikiisseli: Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan mixeri ja vesi. Sekoita sokeri ja maissitärkkelys ja lisää kattilaan. Kuumenna liedellä, kunnes seos pulpahtaa. Lisää liivatteet, joista olet puristanut pois ylimääräisen veden. Laita takaisin liedelle ja anna pulpahtaa. Laita kattila kylmään vesihauteeseen ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sekoita välillä, jotta kiisseli jäähtyy tasaisesti.

Vaniljatäyte: Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kulhoon jogurtti ja rahka ja sekoita vatkaimella, lisää sokeri. Kun salmiakkikiisseli on jäähtynyt sopivaksi kuumenna vaniljatäytteen vesi ja sulata liivatteet siihen. Lisää liivatevesi täytteen sekaan ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten.

Kaada vuoan keskelle vuorotellen molempia täytteitä, vaniljatäytettä voi laittaa isompia määriä. Tein itse kakkuun marmorityyppisen pinnan, jotta se olisi koriste jo itsessään, mutta jos haluat tehdä alkuperäisen ohjeen tapaan pyöreitä ympyröitä niin käy katsomassa parhaat vinkit Kinuskikissan sivulta. Marmorikuvion saat aikaiseksi kaatamalla täytteitä vuorotellen ja lopuksi pyöräytät esim lusikan päällä kuviota ympyrämäisin liikkein.

Laita kakku jääkaappiin jähmettymään ja tarjoile seuraavana päivänä. Huomioi, että kakun hyytyminen kestää tavallista tuorejuustokakkua pidempään, joten tee mieluiten kakku jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii jähmettymään yön yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti