perjantai 18. marraskuuta 2016

Sokeripitsin tekeminen


Sokeripitsillä saa koristeltua kauniisti kakut, pikkuleivät, cupcaket ja cakepopsit - vain mielikuvitus on rajana. Halusin tehdä erillisen julkaisun sokeripitsin tekemisestä, koska se on niin helppoa, että suosittelen kaikkia kokeilemaan sitä.

Tarvitset vain pitsimaton ja sokeripitsiainetta, niitä myydään leivontatarvikkeiden erikoisliikkeissä kuten Confetissa ja Ullan Unelmassa. Olen käyttänyt yllä olevassa kuvassa näkyvää Cake Lacen ainetta ja Confetin omaa pitsiainetta ja molemmat ovat toimineet yhtä helposti.

Sokeripitsipurkki sisältää sokeripitsijauheen ja sokeripitsinesteen.

Sokeripitsin valmistus

Alla olevasta määrästä tulee reilut 4 pitkää pitsiä (riippuen pitsin koosta). Käyttämäni silikoninen pitsimatto on noin 30x40cm.

0,5 dl vettä
42 g (noin 4 rkl) sokeripitsijauhettta
0,5 tl sokeripitsinestettä

Sekoita vesi ja sokeripitsijauhe. Vatkaa sähkövatkaimella täydellä teholla noin kaksi minuuttia.

Lisää sokeripitsineste ja jatka vatkaamista noin 5 minuuttia. Koostumus muuttuu vatkatessa hieman kiinteämmäksi.

Levitä valmis sokeripitsimassa tasaisesti pitsimatolle esimerkiksi palettiveitsen avulla. Muista olla huolellinen ja täytä myös pienet reiät massalla, jotta saat mahdollisimman tasaisen lopputuloksen. Pyyhi veitsellä ylimääräiset massat pois reunoilta ja pitsin päältä. Kopauta peltiä pöydän pintaan, jotta mahdolliset ilmakuplat nousevat ylös. Lisää pitsimassaa tarvittaessa näihin ilmareikiin.

Laita pitsimatto uuniin 70-80 asteeseen noin 15-20 minuutiksi. Anna pitsin jäähtyä hetki muotissaan.

Kumoa matto leivinpaperille ja irrota pitsi varoen. Kokeilen itse aina varovasti irrottaa pitsiä nurkasta ja jos se ei irtoa helposti annan sen kuivua vielä hetken huoneenlämmössä. Jos pitsi on kovin venyvä ja tarttuvainen, se kaipaa lisää kuivatusta.

Voit tehdä pitsin jo hyvissä ajoin etukäteen, kunhan pakkaat sen hyvin. Olen itse laittanut pitsit leivinpaperin väliin ja kelmun vielä päälle niin pitsit säilyttävät joustavuutensa.

Pitsiä voi myös värjätä jauhemaisilla elintavikeväreillä. Kulta- ja hopeavärit kannattaa sivellä myös muottiin ennen massan lisäystä, jotta metallinhohto tulee kunnolla esiin. Mustan (ja punaisen) pitsin tekemiseen kannattaa ostaa erityista mustaapitsiainetta, jotta saat kauniin tumman lopputuloksen harmaan sijaan. Alla olevassa mallissa olen käyttänyt Confetin mustaa pitsiainetta.

Sokeripitsin voi kiinnittää kakun tai pikkuleipien pintaan elintarvikeliimalla. Tässä mallikakkuja, joissa olen käyttänyt sokeripitsiä koristeluun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti