sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Värikkäät liivatekuplat


Olen ihaillut liivatekuplia jo muutamissa blogeissa ja vihdoinkin pääsin itsekin kokeilemaan niiden tekemistä. Niiden tekeminen oli hauskaa, vaikka siinä on monta vaihetta. Mielestäni lopputulos oli huikea.

Katsoin ohjeita liivatekuplien tekemiseen useammasta blogista ja mm seuraavissa on todella hyvät ohjeet: Kinuskikissa, Kakkumonsteri ja Taikataikinat. Pyrin yhdistämään parhaat vinkit ja lopputulos onnistuikin ilman ongelmia.

Liivatekuplat (noin 6 pientä)

vesi-ilmapalloja
(grillitikkuja)
paksua teippiä esim pakkausteippiä
öljyä

1 rkl liivatejauhetta
2 rkl vettä
pastaväriä ja/tai kimallejauhetta/tomuväriä

Puhalla vesi-ilmapalloihin pieni määrä ilmaa riippuen siitä minkä kokoisia palloja haluat. Tein itse hieman erikokoisia, koska ne sopivat tarkoitukseeni. Pallon kärkeen jää yleensä pieni nokka, mutta siitä on helppoa päästä eroon venyttämällä pallon päitä erilleen ja kiepauttamalla nokka solmukohdan viereen. Kierrä yhteen muutaman kerran ja teippaa vahvalla teipillä.

Halutessasi voit kiinnittää pallot esim grilli- tai cocktailtikkuihin. Itse katkaisin grillitikut kolmeen osaan ja laitoin pallot kiinni niihin teipillä. Tikut helpottavat pallojen kuivumaan laittamista.


Kastele sormet öljyssä ja käy läpi pallot tarkasti, jotta pallot on tarkasti öljytty. Öljyä riittää ohut kerros, koska muuten liivateseos ei tartu pallon pintaan. Huomasin tämän ensimmäisen pallon kohdalla, joten pyyhin kevyesti öljyä pois pallojen pinnalta ja loput onnistuivatkin hyvin.

Laitoin grillitikut pystyyn kuppiin, johon olin laittanut sokeria, mutta esim. styroxpalakin käy hyvin tähän tarkoitukseen.

Sekoita liivatejauhe veteen ja anna turvota pari minuuttia. Lämmitä mikrossa noin 10-15 sekuntia, kunnes seos kiehahtaa. Sekoita joukkoon haluamasi pasta- ja/tai tomuväri ja lämmitä mikrossa hetki lisää. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä pieni hetki.

Kasta pallot liivateseokseen ja pidä hetki liivatelasin päällä, jotta ylimääräiset valuvat sinne. Laita kuivumaan "telineeseen" ja tee sama muille palloille. Tässä välissä ensimmäiset ovat ehtineet hetken kuivua, joten voit tehdä saman käsittelyn uudelleen. Pallot kestävät paremmin, jos laitat niihin noin 3-4 liivatekerrosta. Jos seos sakenee liikaa, voit lämmittää sitä hetken mikrossa.

Anna pallojen kuivua huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Kun pallot ovat kuivuneet ja pinta on kova voit leikata ne irti tikusta ja leikata varovasti ilmapallon rikki. Vedä ilmapallo pois liivatepallon sisältä esim. pinsettien avulla. Jos rasvaus on onnistunut, ilmapallo lähtee irti helposti. Tein itse noin 30 palloa ja 2 niistä epäonnistui, joten aika hyvä suoritus ensimmäiseksi yritykseksi.

Leikkaa siistiksi pallon reiän reunat, jotta saat ne asettumaan kauniisti kakun päälle. Säilytä pallot rasiassa huoneenlämmössä.

Kiinnitä pallot kakkuun sokerikuorrutteen tai pikeerin avulla, elintarvikeliima ei valitettavasti liimaa niitä tarpeeksi jämäkästi. Tässä kuva kakusta, johon käytin liivatepalloja.


Pikeeri liivatepallojen liimaamiseen

Jos kaapissasi on valmista sokerikuorrutetta suosittelen käyttämään sitä jo ajan säästämiseksi. Tässä kuitenkin pikeerin ohje, jonka löysin Kinuskikissan sivulta. Linkki alkuperäiseen ohjeeseen tässä.

1/4 dl kananmunan valkuaista
1,5 dl tomusokeria

Vatkaa valkuaista ja tomusokeria noin 3-4 minuuttia. Laitoin itse pikeerin pursotinpussiin, jotta saisin sen siististi pallojen alareunaan sotkematta liikoja. Yllä olevasta määrästä tulee aivan liikaa pikeeriä vain liivatepallojen liimaamista varten, joten voit käyttää ylimääräisen esim. pikkuleipien koristeluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti